• Home
  • BigDataHub op Sportdatavalley Hackaton
Sport Data Valley op Startup Village Amsterdam

BigDataHub op Sportdatavalley Hackaton

Vrijdag 15 november organiseerde Sport Data Valley in samenwerking met Amsterdam Data Science een Hackaton. Dit evenement trok 9 teams uit binnen en buitenland aan die de hele dag en avond de strijd aan gingen om met het beste idee rondom data te komen. BigDataHub was erbij op deze Sportdatavalley Hackaton, in de vorm van David en ikzelf. In dit blog neem ik je mee in de wondere wereld van hackatons, datascience en bigdata!

Le Champion als data-bron hackaton

De teams druppelen binnen als de Hackaton bijna van start gaat.

De voorbereidingen waren maanden eerder gestart met het uitzoeken van data, regelen van juridische kwesties (AVG / GDPR) en het verzinnen van mogelijke onderzoeksvragen. Op vrijdag ochtend was het dan zover, David en ik arriveerden op tijd en konden zo nog even met de organisaties de dag ‘briefen’. Ook de collega’s van Le Champion arriveerden niet veel later, waarna we de ruimte in gereedheid konden brengen. Het event werd in het creatieve hart van Sciencepark Amsterdam gehouden – in de Startup Village. Dit terrein biedt diverse startups een onderkomen en brengt deze met elkaar in contact, de ideale plek voor een Hackaton dus!

Hackaton – snelkookpan voor innovatie

Kickoff en keynote speech – we gaan beginnen!

Een hackaton is een snelkookpan voor innovatie: breng (in dit geval) interessante data, datascientists, life science onderzoekers, promovendi, studenten en professionals bij elkaar en laat ze in teamverband met nieuwe ideeen komen. Deze worden vervolgens zoveel mogelijk uitgewerkt en aan het einde van de hackaton gepresenteerd.

Startup Village Amsterdam op Science Park Amsterdam
Startup Village Amsterdam op Science Park Amsterdam

Zoals gezegd waren er 9 teams van zo’n 5 Ć” 6 mensen bij elkaar om te strijden om de eer en een door Le Champion beschikbaar gestelde prijs. Vanuit BigDataHub waren we aanwezig om de teams te begeleiden, vragen te beantwoorden en mee te denken. Een hele gave rol, waarin we zowel de kennis over data, bigdata en datascience in konden zetten, net als onze kennis van sportevenementen en Le Champion.

Van idee naar resultaat

Ideeƫnmachine op volle toeren!

De kunst op een dag als dit is om niet alleen je idee te bedenken, maar er meteen een stukje resultaat van te maken. Je merkte grote verschillen tussen de teams, waar sommige teams uitgebreid met ons de discussie aangingen over haalbaarheid en wenselijkheid, gingen andere teams keihard aan de slag om hun idee te realiseren zover mogelijk.

Na een middag hard werken ging aan het begin van de avond de zoemer: iedereen handen van de toetsenborden en nog even 5 minuten tijd om je pitch voor te bereiden. Vervolgens kregen de 9 teams ieder een paar minuten de tijd om hun idee en bevinden te pitchen. Dit leidde tot geweldige resultaten – niet alleen waren de meeste pitches enthousiast maar ook de resultaten spraken boekdelen. Van marketing advies, tot advies hoe de Amsterdam Marathon de snelste Marathon ter wereld kon worden – het kwam allemaal voorbij.

Er kan er maar 1 de winnaar zijn

Toch kan er maar 1 de winnaar zijn en de jury koos unaniem voor het team wat een zogenaamde ‘congestion chart’ gemaakt had van de Amsterdam marathon. Een visualisatie van hoeveel mensen tegelijk op welk punt op het parcour tegelijk liepen, om zo in te kunnen schatten waar het vast loopt of (te) druk is. Geweldige prestatie om op zo’n korte termijn met geanonimiseerde gegevens zoiets moois te presenteren.

Pitches van resultaat na een dag hard werken!

Bigdatahub visualisatie

Al met al dus een geweldige dag – waarbij 1 punt ons ook opviel, de teams die erin slaagden de data visueel te presenteren trokken de meeste aandacht. Zo zie je maar weer dat de abstracte data zelf mensen niet veel zegt, maar dat je met visualisaties de data kunt laten spreken. Vanuit BigDataHub blijven we uiteraard dit soort evenementen steunen en betrokken bij (academische) ontwikkelingen rondom data, datascience en bigdata.

Visualisatie zegt meer dan de ruwe data...
Visualisatie zegt meer dan de ruwe data…

leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.